Chu-hi-cha- нов вид чай, който е направен от гъсеници

Chu-hi-cha- нов вид чай, който е направен от гъсеници. Chu-hi-cha е името на нов вид чай, открит от японски изследовател от университета в Киото.
Чаят съдържа изпражнения на гъсеници, които са се хранили с различни растения.
Идеята за чай от гъсеници хрумва на Цуйоши Маруоке, докато е бил студент във факултета по земеделие в университета в Киото. Един ден негов професор му доставил 50 ларви на тютюнев молец, за да ги изследва.
Първоначално Маруоке не знаел какво да прави с тях, но в крайна сметка решил поне да ги запази живи. Откъснал няколко листа от близкото черешово дърво и нахранил гъсениците. Докато почиствал изпражненията им, той усетил, че от тях се носи приятна миризма. Тогава веднага му хрумнала идеята да ги свари на чай.
Тъмният цвят не само придавал вид на чая, но и напитката миришела на черешов цвят. Този успешен експеримент вдъхновил изследователя да проучи допълнително този вид чай.
Маруоке вече е експериментирал с около 40 различни вида растения и 20 насекоми. Резултатите били много обнадеждаващи. Със стотици хиляди растения и насекоми по целия свят, комбинациите били безкрайни.
“Ароматът и вкусът на Chu-hee-cha се променя драматично в зависимост от вида на растенията и насекомите. “Суровите растения имат стипчив и горчив вкус, предназначен да възпира животните да ги ядат, но някои насекоми са еволюирали, за да неутрализират този вкус с ензими в храносмилателната си система”, споделя той.
В момента се предлагат две разновидности на Chu-hee-cha: “Sakura Iraga” (на базата на листа от черешово дърво) и “Kuri Omizuao” (на базата на листа от кестен).
Интересното е, че в продължение на стотици години хората са използвали чай, направен от изпражнения на копринени буби, като лекарство. Съвременни изследвания показват, че напитката е отличен източник на биологично активни флавоноиди. Chu-hee-cha обаче е първият търговски чай, направен от изпражнения на гъсеници.
Млечният път продължава да расте
Chu-hi-cha- нов вид чай, който е направен от гъсеници