Цялата истина за яйцата

Проучвания отпреди години свързват холестерола със сърдечните заболявания. Тъй като яйцата съдържат значителни количества холестерол, това доведе до препоръки за ограничаване или дори премахване на яйцата от менюто. Тази гледна точка обаче бе оборена й… яйцата отново са на мода.
Холестерол и мазнини
Днес знаем, че компонентите на серумния холестерол (от кръвен тест) включват HDL (добър холестерол) u LDE (лош холестерол) и че повишените стойности на LDL спрямо HDL са по-точен определящ фактор за риска oт сърдечни заболявания от стойностите на общия холестерол. При хората, които консумират едно или две яйца на ден, не се забелязва ефект върху серумните нива. (Тази връзка може да не е валидна за тези c повишено съотношение на LDL/HDL). Изследователите са открили, че приемът на наситени и хидрогенирани мазнини, особено последните, са истинските виновници за повишаване на LDL/HDL u именно те са притеснителни относно сърдечните заболявания. Яйцата са с относително ниско съдържание на наситени мазнини. Средно те сдържат 5 г мазнини, 12-15 г от тях наситени, 0,74-1,1 г полиненаситени и 1,6-2,0 г мононенаситени.
С изключителна хранителна стойност
Яйцата съдържат значително количество витамини, А, D Е, В1, B2, В6, В12, фолиева киселина и пантотенова киселина (B5), както и калций, фосфор, магнезий, желязо и цинк. Всичко това само със 71 калории, без въглехидрати и при само 5 грама мазнини! Те са и един от най-добрите източници на протеини. Яйчният протеин се усвоява лесно и съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, необходими за правилния метаболизъм. Лецитинът, открит в яйцата, емулгира мазнините и подобрява храносмилането. Подпомага функцията на черния дроб, намалява вероятността от запушени артерии и предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката.
Есенциални мастни киселини
Полиненаситените мазнини се срещат естествено в яйцата като Oмега-3 и Омега-6 есенциални мастни киселини (EFA), включително Омега 3 DHA. Те са от решаващо значение за различни функции – от кръвообращението и производството на хемоглобин до имунната функция u противовъзпалителните реакции. Консумацията на Омега-3 е свързана с намален риск oт сърдечни заболявания. В допълнение, DHА е важен за правилното развитие и функциониране на мозъчните клетки.
Когато купуваме яйца
Най-добрите места за закупуване на пресни и вкусни яйца са фермерските пазари и магазините за натурални храни. Най-добрите яйца обикновено са от кокошки на свободно отглеждане или сертифицираните като биологични, което означава, че са от кокошки, които се движат ежедневно и се хранят с антибиотична храна на зърнена основа, за предпочитане обогатена с ленено семе. Качеството на фуражите за кокошки и свежестта им до голяма степен определя вкуса на яйцата. Кокошките на свободно отглеждане се хранят с трева и произвеждат по-тъмни (оранжеви) жълтъци. По принцип цветът на жълтъка не влияе пряко върху вкуса. Нито цветът на черупката на яйцата, независимо дали е кафяв или бял. Но яйцата на свободно отглеждане имат много по-добър вкус.
Как да различим кое яйце е прясно?
Поставете яйцето в купа пълна със студена вода. Ако потъне на дъното, значи е прясно. Ако се изправи, но все още остава на дъното, не е съвсем прясно, а ако плава отгоре, е старо. Пресните яйца също така имат мътни белтъци, докато старите имат воднисти и течни.
Източник: Журнал