Уникалните лозя на Лансароте

Уникалните лозя на Лансароте. Лансароте е испански остров и е най-източният от Канарските острови. Намира се на около 125 км от брега на Африка.
Той е образуван от вулканично изригване преди повече от 15 милиона години. Почти лунен е пейзажът там. Това се дължи на вулканична експлозия, която започнала през септември 1730 г. и продължила цели шест години. Огнената стихия тогава унищожила над 20 села, заляла една трета от острова с лава и покрила останалата част с голям слой вулканична пепел. Там няма полета и градини, покрити със зеленина, а само замръзнала лава и обширни мрачни черни равнини. Времето тук е сухо и горещо, дъжд вали много рядко. Най-удивителното е, че тук виреят лозя и всяка година се събира огромна реколта от подбрано грозде, от което се прави уникално вино. Не може да не си зададем въпроса как изобщо расте нещо тук?
Отговорът се крие в човешкото трудолюбие и упоритост.
Вулканичната пепел е благословия за лозята на сухия Лансароте. Нейното покритие върху земята задържа влагата, предпазва заровените почви от ерозия, възпрепятства изпарението и улавя слънчевата енергия.
Всяка лоза е засадена в голяма дупка с ширина 5 метра и дълбока около метър (до почвения слой). Всяко растение е оградено с камъни от базалтова скала, за да бъде предпазено от преобладаващите на острова силни ветрове. По този начин всяка лозичка, оградена в полукръг и засадена в яма, получава достатъчно влага за по-нататъшен растеж дори и при липса на дъжд.
Ямите са разпръснати из централната част на Лансароте. Гледан от височина този уникален пейзаж е много красив и създава впечатление за нещо нереално, неземно. Тези лозя определено трябва да бъдат включени в избора на най-необичайните места на Земята.
От 1500 г. на острова се произвежда вино. През 15-ти век милиони литри са изпратени от Канарските острови до Лондон. Уилям Шекспир споменава за уникалното вино в три от своите пиеси през 16-ти век. Но когато през 1730 г. изригва вулканът и покрива с лава повечето от най-плодородните земи на Лансароте, всички традиции на острова били унищожени. Унищожено е и селското стопанство, и отглеждането на зърнени и други култури, и разбира се, винопроизводството.
Местните фермери осъзнали, че пепелта е благословия за лозята на сухия Лансароте. Това се оказва златна мина за лозарите, които бързо установили, че вулканичната скала перфектно абсорбира влагата от въздуха, задържайки я. Освен това е богата и на хранителни вещества. Пепелта действа и като изолатор, тъй като поддържа температурата на почвата постоянна, независимо от това как се променя тази на въздуха.
Всичко това позволило да се използва методът на сухо отглеждане, известен като „енаренадо“. Това е много труден и продължителен процес, при който всичко трябва да се прави ръчно. Фермерите обаче не се оплаквали, а отново превърнали острова в кипящо място.
Днес Лансароте е със статут на защитена територия за биосферен резерват на ЮНЕСКО.
Основният лозарски район се нарича Ла Гериа. Почти всички винарни, построени по склоновете, бутилират свое собствено вино.
На острова сега има около 2000 хектара плододаващи лозя и се произвеждат около 2 милиона литра вино годишно. За остров от 862 квадратни километра това е един отличен резултат.
Остров Гавдос – най-южната точка на Европа
Ако обичате виното и необикновените места, то със сигурност трябва да посетите остров Лансароте.