Пшеничните протеини в козметиката

Пшеничните протеини в козметиката. От пшеницата се произвежда не само брашно за хляб и сладкиши. Тя е един от най-важните компоненти за козметиката.
Защо и с какво са полезни пшеничните протеини за кожата и косата?
В козметиката се използват няколко компонента на пшеницата, като най-важни от тях са маслото от зародиш и протеини (фитокератин, фитопептид). Те се състоят от високомолекулни протеини – глутен, глиадин, лифтилин.
Да, същият глутен, който е вреден за фигурата, се е доказал като съставка за красота. Например като естествен антиоксидант. Глиадинът е стимулатор на синтеза на колаген, а лифтилинът е в състояние да създаде филм върху кожата, който я защитава и изглажда.
Аминокиселините, изграждащи пшеничните протеини, са подобни на човешките, които образуват нашата кожа и коса. Ето защо пшеничните протеини се абсорбират от епидермиса, стимулират обновяването и съответно възстановяването.
В пшеницата има много белтъчини – до 14% от зърнения състав. За да се увеличи потенциалът им, протеините се подлагат на хидролиза, която спомага за намаляване на размера на молекулите, прави ги водоразтворими и улеснява проникването им в епидермиса и структурата на косъма.
Ползи от хидролизираните пшенични протеини:
- Повишаване на еластичността и тургора на кожата;
- Изравняване на микрорелефа;
- Поддържане на оптимално рН на епидермиса;
- Имат подчертан овлажняващ ефект и се борят с дехидратацията;
- Поддържат защитна бариера;
- Помагат за укрепване на структурата на косата и нокътната плочка.
Пшеничните протеини съдържат много аминокиселини. Основните от тях са:
- Глутаминът е предшественик на важния антиоксидант глутатион, който предпазва клетките от окисляване и следователно от разрушаване и стареене.
- Пролинът е един от компонентите на колагена, насърчава неговия синтез, има противовъзпалителен ефект.
- Какво да правите, ако изгорите на слънце
- Серинът е компонент на протеини и липиди, както и естествен овлажняващ фактор (NMF). Активира ензимите, подобрява водния баланс на кожата, участва в регенерацията.
- Глицинът е естествен овлажняващ агент, който може да проникне в по-дълбоките слоеве на кожата. Той е антиоксидант, подобрява притока на кръв, предотвратява розацеята и инхибира процеса на стареене.
- Аргининът е един от компонентите на NMF (натурален овлажняващ фактор), отговорен за хидратацията на кожата, заздравяването на микропукнатини. Освен това е част от кератина, стимулира растежа на косата и ги укрепва.
В козметиката хидролизираните пшенични протеини намират широко приложение при:
- кремове против стареене, овлажняващи и подхранващи;
- средства за деца;
- тонизиращи средства;
- душ гелове;
- балсами за устни;
- продукти за грижа за косата;
- декоративна козметика (пудра, червило, фон дьо тен).
Пшеничните протеини в козметиката