ПРАСКОВАТА –„РАЙСКИ ПЛОД“ СПОРЕД ДРЕВНИТЕ КИТАЙЦИ

Прасковата произхожда от Китай. Там тя е била почитана като райски плод, който символизира здравето и безсмъртието. Ненапразно богът на дълголетието Шоусин е бил изобразяван с праскова в ръка. В Европа сочният плод се появява през първи век, преминавайки през земите на Иран, Ирак и Мала Азия. На Стария континент прасковата най-напред става популярна във Франция и Италия, където става символ на дълголетието и семейното щастие.
През Средновековието някои лекари са смятали, че прасковите са отровни и използвали само листата им, които се оказва, че имат лечебни свойства.До 1616 г. познатата праскова е само мъхеста, но любители градинари създават нов сорт „гола“ праскова, наречена „Нектарина“.
С КАКВО Е ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ВКУСЕН, АРОМАТЕН, СЛЪНЧЕВ ПЛОД?
Специалистите твърдят, че една праскова на ден може да осигури нужния за организма Витамин C. Любопитното е, че и костилките на този плод са полезни. Ядките съдържат горчиво бадемово масло, витамин В 17 и голямо количество етерични масла, които намират приложение в медицината и козметиката.
Пресните праскови подобряват функцията на червата, стимулират жлъчката, положително въздействат и върху черния дроб. Високото съдържание на калий оказва благотворно влияние върху сърдечно-съдовата система, а диуретичният им ефект прави консумацията им в диети особено желателна.Съдържанието на желязо благоприятства лечението на анемии и повишава имунните сили на организма. Прасковите съдържат вещества, които помагат за задържане на влага в клетките, поддържат тена и запазват свежестта на кожата.
Още в древността екстрактът от ядките и кората на дървото се е използвал против малария. Той помага при хроничен бронхит, грип, астма и други дихателни проблеми.
Много от ценните вещества в прасковата се запазват при консервиране, печене, сушене.
РЕЦЕПТА ЗА СМУТИ ОТ ПРАСКОВИ С МЛЯКО, МЕД И КАНЕЛА:
½ ч.ч. нискомаслено прясно мляко
½ ч.ч. нискомаслено кисело мляко
1 ч.ч. праскови, обелени и нарязани на кубчета
1 супена лъжица мед
¼ ч. лъжичка екстракт от ванилия
щипка канела
щипка смлян джинджифил
5-6 кубчета лед
Комбинирайте всички съставки в блендер и пасирайте!
Разсипете прасковеното смути в чаши и поднесете!