Полезно за любителите на картофки

След испанското завладяване на империята на инките, испанците пренасят картофите в Европа през втората половина на 16 век. През 1537 г. се появяват първите писмени свидетелства за това от испанския конквистадор Кастелянос. Трябвали са около 150 години и целенасочено изследване през 19-20 век, за да се превърнат в днешният незаменим продукт.
Разпространението на картофената култура се дължи на усилията на някои предприемчиви и свободомислещи монарси. През 1740 г. пруският крал Фредерик и германският крал Вилхелм подемат кампания, в която картофите са придружени с писмени инструкции за отглеждането им, и така се разпращат за провинциите им. За неспазване на тези инструкции Фредерик предвиждал … ”обезносяване”.
Успехът на растението обаче се дължи на свойството му да се хваща лесно, и да оцелява дори без грижи, което във време на война е било сигурно предимство пред зърнените култури. Освен това, картофените ниви не загубвали реколтата си когато през тях преминавала войска. Годишно днес се произвеждат над 320 милиона тона картофи.
През 1995 г. картофите стават първият зеленчук, отгледан в космоса при съвместен проект на НАСА и университета в Уисконсин.
Един средно голям картоф съдържа половината от дневно необходимото количество витамин С за възрастен човек.
Картофите са с високо съдържание на въглехидрати от групата на полизахаридите.
Клубените имат приблизително следния състав: вода, нишесте, 0,9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, аминокиселини, минерални соли ( калий, фосфор, магнезий и по-малко количество натрий и желязо).
Крайните противници на картофите посочват факта, че те съдържат токсичните съединения – соланин и чаконин. Термичната обработка при високи температури (над 170ﹾС) отчасти разрушава токсичните вещества. Бихме се натровили, ако изядем 1 средно голям развален картоф или от 4 до 9 едри картофа (над 1,4 кг).
Картофите днес намират широко приложение както в хранително-вкусовата промишленост, така и в медицината и козметиката.
КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРИТЕ КАРТОФИ ПРИ ПОКУПКА?
1. За предпочитане са средно големите картофи, съветват експерти. Такива клубени съдържат оптимално количество хранителни вещества и минимално количество вредни.
2. Кората трябва да няма тъмни и зелени петна, израстъци и бучки.
3. Картофите трябва да са твърди и еластични. Не трябва да купуваме мокри клубени, които може да са замразени от миналия сезон.
4. Картофите не трябва да имат неприятна миризма. Наличието й показва, че те най-вероятно са били сортирани преди продажбата, но са заразени с гъбични или бактериални инфекции.
5. Не трябва да се купуват покълнали картофи. Ако попаднем на такива, то трябва да се белят дълбоко при готвене.
6. Според някои “признаци” експертите дават препоръки за използването на един или друг картоф. Например розовите картофи са добри за пържене, жълтеникавите за супа и борш, а от белите ронливи сортове се приготвя отлично картофено пюре. Препоръчва се картофите да се съхраняват на хладно (до 4-5 градуса), достатъчно тъмно и сухо място. Можете да ги поставите в мрежи или да ги съхранявате в тави или касетки за зеленчуци.
РЕЦЕПТА ОТ КАРТОФ ПРИ СЛЪНЧЕВИ ИЗГАРЯНИЯ:
Изцедете сок от суров картоф и намажете изгорялата кожа. Бързо ще усетите облекчение. Помага повече от киселото мляко. Този сок помага и при кожни проблеми като зачервявания и сърбеж.
Стартира приемът по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“