Наистина ли солта е толкова вредна?

Съвременният свят в обявил отдавна война на солта. Неприятелите на солта поддържат мнението, че тя има смъртоносно влияние, като се позовават на световните статистики за страдащите от хипертония. Повече от 20 % от американците на възраст между 35 и 44 годишна възраст са с високо кръвно налягане. В Европа положението не е по-различно. Много държави са подели кампании за намаляване на консумацията на сол.
Дали на да не се включим и ние? Да, но битката е тежка, почти невъзможна. На първо място трябва да се откажем да хапваме всякаква преминала какъвто и вид фабрична обработка или сервирана в ресторант храна.
Дали слуховете за това, че солта е най-големият враг на организма не са малко преувеличени?
Нека да изброим няколко факта за солта и да погледнем трезво на нещата, взимайки предвид научните изследвания в тази област. Това може да ни помогне да се отърсим от тази истерия.
Налага ли се зорко да следим приема на сол? – Трябва да го имаме предвид, но без да се вманиачаваме.
Ако сме с високо кръвно налягане, трябва да ограничим приема на сол. Натрият е причина тялото да задържа повече течности, което натоварва работата на сърцето и е причина кръвното налягане да се покачва.
При физически здрави хора, СЗО препоръчва максималната горна граница за безопасна консумация да е 2300 мг натрий на ден, което се равнява на около една чаена лъжичка сол. Над тази граница вече съществува риск за здравето.
За хора в средна или напреднала възраст и страдащи от заболявания на бъбреците, високо кръвно или диабет, препоръчителната доза е 1500 мг на ден. Това е малко повече от половин чаена лъжичка сол.
Средностатистическият европеец превишава тези лимити, като консумира 3500 мг натрий на ден. Някои специалисти твърдят, че за повечето хора това не е проблем.
Според проф. Майкъл Алдерман от Yeshiva University – специалист по високо кръвно налягане, драстичното намаляване на приема на сол може да навреди на здравето. В изследване, публикувано в Jоurnal of Hypertension, хората, намалили приема на натрий до 1000 мг дневно, са понижили кръвното налягане, но увеличили сърдечния си ритъм и чувствителността към инсулина, което увеличава риска от поява на диабет. Да не забравяме, че натрият не е единствената причина да се качи кръвното. „ Наднорменото тегло е много сериозен фактор“, споделя д-р Алдерман.
Запитали ли сме се защо толкова много готови храни са солени?
Причините са много. Солта прави храната вкусна. Хората привикват към вкусовия профил на познати продукти. Солта замаскира вторичните вкусове, които се образуват при производството и обработката на храната и освен това действа като консервант и подобрител на текстурата и цвета. Не съществува друга по-ефективна и евтина хранителна съставка. Повечето производители на хранителни продукти не злоупотребяват с този факт. Те държат количеството сол в продукцията си в нормални, здравословни граници.
Може ли да се живее без сол?
Солта е от съществено значение за здравето. Организмът не произвежда натрий, а клетките ни се нуждаят от него, за да функционират нормално. Диетолозите препоръчват да се консумира поне 3,8 г сол дневно ( малко повече от половин чаена лъжичка). Основната причина е натрия в солта. Той е електролит, който подпомага функционирането и хидратирането на мускулите. Ето защо напитките за спортисти съдържат натрий. Тялото непрекъснато губи натрий чрез потта и урината. Ако не се възстанови водата и натрия, кръвното ни налягане може да падне и да ни прилошее.
Хората, които пият много вода, могат да смъкнат нивата на натрий до толкова, че да развият хипонатримия – състояние с потенциално фатален край. Тази грешка често я допускат аматьорите във фитнеса.
Солта прави храната ни по- вкусна и в оптимални количества е полезна.