Любопитно за ястията, кръстени на хора

Любопитно за ястията, кръстени на хора. Замисляли ли сте се, че всички тези вкусотии са кръстени на истински хора?
Предлагаме ви една любопитна историческа и кулинарна екскурзия.
Салата “Оливие” – Люсиен Оливие
Салата „Оливие“ е създадена през 1860 г. от основателя на московския ресторант Ермитаж- Люсиен Оливие. Основните съставки са известни – месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставички, варени яйца. Истинската рецепта за салатата обаче все още е загадка. Това е причината за появата на много легенди, свързани със самото ястие и неговия създател.
След Октомврийската революция в Русия, повечето от основните съставки са заменени с по-достъпни и на практика днес салатата Оливие има твърде малко общо с първоначалната рецепта.
Тази салата е популярна у нас като „руска салата“, докато в Русия я наричат „Оливие“ или „френска салата“.
Месно ястие “Карпачо” – Виторе Карпачо
За първи път карпачо е приготвено в средата на миналия век. Това е ястие, състоящо се от тънки филийки говеждо месо, домати и пармезан. Италианският ресторантьор го е кръстил на известния ренесансов художник Виторе Карпачо, чиито картини са доминирани от червени нюанси.
Стек “Сандвич” – Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич
Монтегю много обичал храната и бриджа. Повече от всичко обожавал хляб с говеждо печено. Един ден той наредил на готвача да сложи месото между две филийки хляб. Според графа подобен подход би позволил да не си цапа ръцете и съответно картите. Смята се, че това се е случило около 1762 г.
Пица “Маргарита” – Маргарита Савойска
Има легенда, според която Маргарита Савойска, намираща се в лятната си резиденция близо до Неапол, пожелала да опита истинска неаполитанска пица (в онези дни тя се смятала за ястие на бедните). Собственикът на пицарията Рафаело Еспозито поднесъл на кралицата две традиционни пици и една авторска. Авторската версия й се харесала най-много. Пицата е направена в цветовете на националния флаг на Италия. Включвала червени домати, моцарела и босилек. Впоследствие Еспозито кръщава пицата си „Маргарита“ в чест на кралицата.
Десерт “Къдриците на Шилер” – Фридрих Шилер
Кой би предположил, че познатите фунийки от бутер тесто с крем са кръстени на поета Фридрих Шилер. Творецът бил известен не само със своите стихове, но и с безупречни големи къдрици. Те толкова много вдъхновили немските кулинарни специалисти, че нямало как да не излязат с ястие, което би било подобно на тях.
Ястие “Говеждо Строганов” – Граф Александър Григориевич
Ястието е кръстено на граф Александър Григориевич Строганов. Изобретен е от един от готвачите на графа, който успешно съчетава френската и руската кухня, в резултат на което се ражда един от най-вкусните кулинарни шедьоври.
Салата „Цезар“ – Ресторантьор Цезар Кардини
Някои погрешно вярват, че популярната салата от зеленчуци и препечен хляб е кръстена на древния римски владетел Юлий Цезар. Всъщност ястието е наследило името на своя създател, мексиканския ресторантьор Цезар Кардини. Той го измисля в Тихуана през 1924 г.
Десерт “Праскова Мелба” – Австралийската певица Нели Мелба
Френският кулинарен специалист Огюст Ескофие измислил невероятен десерт от праскова, сладолед и малиново сладко в чест на известната оперна дива Нели Мелба. Кулинарният шедьовър се смята за един от най-популярните в света.
Торта „Сахер“ – Франц Сахер
Торта „Сахер“ (също Захер, на немски: Sachertorte) наследява името на своя създател Франц Сахер). Говори се, че сладкарят измислил рецептата за безупречна шоколадова торта, когато бил едва на 16 години. Един ден принц Венцел фон Метерних инструктирал младия Сахер да донесе необичайна торта на масата. Франц използва всичките си умения и въображение, за да създаде нова рецепта. Експериментът се оказва толкова успешен, че десертът става популярен в много страни по света.
Кръстиха змия на Леонардо ди Каприо
Любопитно за ястията, кръстени на хора