Как да съхраняваме храната правилно

Знаем ли колко дълго може да съхраняваме храната и напитките, можем да предотвратим доста неприятности със здравето си.
Храната се разваля бързо, ако не се съхранява както трябва, но когато пък е добре съхранена, може да издържи по-дълго, отколкото можем да предположим. Бърз поглед или миризма често е добра индикация за това дали продуктите е добре да се консумират, но това не винаги е надежден начин.
Ето някои препоръки за това колко време трябва да съхранявате някои храни според експертите:
Използвайте до / преди датата:
Върху всеки продукт са изписани знаци и цифри, които обозначават кога е произведен и колко време след отваряне може да се използва. Трябва да се обърне внимание и да се разграничат различните понятия дата на производство, срок на годност и използване от момента на отваряне. Най-добрите до/преди датата показват кога даден продукт ще бъде с най-добър вкус или качество.
Съхранение в хладилник и фризер
За да е безопасна храната означава да поддържате хладилника си при температура под 5°C ( за предпочитане между 0–2°C). За да проверите дали сте в рамките на тези температури, добре е да имате термометър в хладилника си. Температурата на фризера Ви трябва да бъде около -18°C. Замразяването на продуктите при тези температури напълно спира всяко развитие на бактериите в храната, но може да не предотврати напълно неприятния аромат или промени в текстурата и вкуса.
За колко време може да се пазят консерви?
В едно известно проучване учените анализирали 40-годишни консерви царевица и установили, че “старата” царевица изглеждала свежа и миришела на прясно. Бихме Ви посъветвали да не поемате риска да ядете тази храна все пак. Правилото е да не се консумират след 18 месеца висококиселинни консервирани стоки като домати и грейпфрут, или пет години за нискокиселинни консерви – горе-долу всичко останало, включително зеленчуци, месо и риба. Никога не яжте от консерва, която е издута, с лош мирис или течаща.
Месо
Всички обичаме прясното охладено месо, но за съжаление то има доста ограничен срок на годност. Дори и месо от прясно заклано животно не може да издържи повече от няколко дни в охладено състояние, защото в него се развиват болестотворни бактерии и плесени, опасни и вредни за хората.
Съгласно родните стандарти можете да съхранявате охладени червени меса до 10 дни в хладилник с постоянна температура от 0 до 4 градуса по Целзий. Ако червеното месо е с кокал или става дума за пилешко с кокал, то тогава срокът за съхранение в хладилник става максимум 2 дена.
Охладеното червено месо трябва да се съхранява на температура от 0 до 4 градуса, като температурата във вътрешността на месото не трябва да надвишава 7 градуса.
Ако в този период не сготвите месото, е най-добре да го замразите.
Замразените пилета и червени меса запазват вкусовите си качества за срок от 6 месеца при – 18 градуса, като е най-добре да бъдат замразени шоково и свръхбързо, защото тогава месото ще се увреди в най-малка степен.
Зърнени закуски
Зърнените култури се ползват от мнозина за закуска и повечето от нас имат повече от един пакет в шкафовете си. За зърнените култури също са дадени „най-добре“ преди или „най-добре“ до определена дата, и ще бъде напълно безопасно и след това, но ще придобие вкус на застояло. Това, което прави зърнените закуски меки и кашави е влагата. Така че дръжте клип на опаковката и съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място.
Масло
Маслото може да замръзне добре и да бъде държано замразено от 9 до 12 месеца. В хладилника срокът на годност е по-малък, обикновено от един до два месеца. Може да игнорирате срока по дата и да проверите на миризма и вкус като ориентир. Негодното масло ще е с вкус на гранясало и определено няма да искате да го ядете. Въпреки това няма да ви причини хранително отравяне.
Шоколад
Шоколадът не се разваля по вреден начин, освен ако не съдържа свеж крем пълнеж. Дръжте шоколада на хладно, тъмно място – големите температурни колебания или високата влажност го може да стане го направи зърнест. Тъмният шоколад може да престои до една година след отварянето. Хладилникът удължава този срок на годност, но винаги се съхранява в запечатана кутия, за да не поеме шоколадът някои миризми от хладилника.
Пресни яйца
Яйцата имат срок на годност, който е не повече от 120 дни при температура от 0 до 2 °С. Яйцата попиват миризми. За да избегнем това трябва да съхраняваме яйцата в кутии ( най-добре е да затваряме храната, която мирише силно). Постоянното отваряне на хладилника променя температурата и разрушава защитата на черупката, което провокира размножаването на бактерии.
Прост начин да проверка на годното яйце е, ако потъне до дъното на чаша вода.
Бира
Бирата може да се развали, ако не се съхранява правилно или ако е била изложена на топлина. Но ако се държи на хладно, тъмно място, очаквайте бирата да продължи до девет месеца в шкаф и до две години в хладилника. При отваряне на бира, ако не чуете добре познатия съскащ звук и няма бяла пяна, това е индикация, че бирата е негодна.
Торти и кексчета
Купените торти и кифлички остават добри за три до седем дни в шкафа, седем до 10 дни в хладилник или шест месеца във фризера. Ако обаче съдържат пресни плодове или пресен крем, дръжте в хладилника и яжте в рамките на 24 часа. Тези цифри са добри и за повечето домашно приготвени печива.
Замразени зеленчуци
Тъй като замразяването е толкова добър начин за запазване на храната, може да мислите, че замразените зеленчуци ще „живеят“ за неопределено време, но и те имат срок от около 10 до 18 месеца. Въпреки че старите замразени зеленчуци е малко вероятно да ви разболят, то те могат да станат неприятни за консумация, когато загубят цвета и формата си, или когато се образуват ледени кристали. Топ съвет за безопасност: някои видове замразени продукти може да не са безопасни, освен ако не се готвят. Прочетете етикета внимателно и ако пише да готвите, направете го.