Как да подберем най-сочната и свежа диня?

Август, море, жарко слънце…как да не си похапнеш ледено студена, сочна, сладка диня.
Как да подберем най-сочната и свежа диня? Какви са ползите от нея, освен че е вкусна?
КОГА ДИНЯТА Е УЗРЯЛА И ВКУСНА :
1. Добре узрялата диня не трябва да е прекалено лъскава, а зелените ивици е нужно да са
по-ясно изразени и наситени.
- При почукване върху плода трябва да се чуе кухо кънтене.
- Дръжката на динята трябва да е кафява, леко изсъхнала.
- Между дини с еднакъв размер, трябва да изберем по-тежката. Тя ще е с по-голямо съдържание на вода и ще е по-сладка.
- Дини се купуват, когато им е сезона да зреят естествено. Тогава те са най-вкусни и естествено сладки.
ПОЛЕЗНА ЛИ Е ДИНЯТА?
Динята съдържа 18 аминокиселини, почти всички известни витамини, важни минерали и има ниско съдържание на калории – 30 кcal в 100 g плод.
- Динята помага в борбата с дехидратацията през горещите летни месеци, тъй като съдържа близо 92 % вода.
- Купичка диня съдържа 1,5 пъти почеве ликоптен, отколкото пресните домати. Този антиоксидант подобрява имунната система, понижава кръвното налягане и укрепва сърдечносъдовата система.
- Съдържанието на магнезий и аминокиселината L-цитрулин спомагат за отпускането на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и облекчава мускулните болки.
- Динята подпомага перисталтиката и бъбречната функция.
- Витамин В9 или фолиевата киселина в динята подобряват състоянието на кожата.
ПРЕДЛАГАМЕ ВИ ОСВЕЖАВАЩА РЕЦЕПТА ЗА СМУТИ ОТ ДИНЯ:
2 големи резена диня, почистени от семките
10 кубчета лед
4 листа мента
Всичко се смесва в блендера и се пасира до получаване на гладка смес.
Сервира се в стъклени чаши.