Защо да включим орехи в менюто си?

Орехите, освен че са много вкусни, са и много полезни и именно за това си заслужава да бъдат включени в ежедневното ни меню. В миналото ореховото дърво е считано за символ на дълголетието и мъдростта.
В състава си орехите съдържат 65 % мазнини и около 15 % протеини. Те са с ниско съдържание на въглехидрати. В голяма степен са съставени от фибри. Орехите са изключително богати на мазнини, белтъчини, витамини (B6 , B9 и други от В групата), минерали (манган, мед, желязо, фосфор) и др. Ядките съдържат още омега- 3 мастни киселини и то в големи количества, а в листата им са богати на йод. Съставът на орехите се характеризира с изобилие от биоактивни съединения с растителен произход, но освен това притежават и други жизненоважни елементи: елагинова киселина, катехини, фитинова киселина (фитат).
Хапването на половин чаша ядки на ден помага да се преборим с „лошия холестерол“.
Орехите са богат източник на Омега-3мастни киселини (алфа-линоленова киселина) и е доказано, че имат благоприятен ефект върху холестерола, известен като липопротеин или „ лош холестерол“ с ниска плътност (LDL), като намалява броя на общите частици на LDL при възрастните хора. Проучвания показват, че орехите са свързани с по-ниски нива на сърдечни заболявания. Консумацията им спомага не само да се понижават нивата на „лошия холестерол“, а и да подобрят качеството на LDL частиците. За хора с високи нива на холестерол в кръвта, намаляването на LDL холестерола след диета, обогатена с ядки, може да бъде много по-голяма. Яденето на шепа ядки всеки ден е лесен начин за насърчаване на сърдечно-съдовото здраве.
Съдържанието на Омега-3 в ядките влияе ползотворно на ставите, очите, мозъка и е от полза по време на отслабване. “Правилните” мазнини няма наистина да навредят на фигурата ви, за разлика от тези, открити в рафинираните масла. Омега-3 имат положителен ефект върху умственото представяне, поради което всички ядки допринасят за добрата мозъчна функция. Главният водач, разбира се, е орехът, тъй като той съдържа повече полиненаситени мастни киселини от другите видове ядки. Неслучайно формата на ореховата ядка наподобява тази на човешкия мозък. Приемът на орехи, осигурява огромни предимства на мозъчната работа и спомага концентрацията и паметта.
Ореховите ядки имат положителен ефект върху нервната система. Те са полезни при хронична умора, стрес, депресия и са спътник в борбата с безсънието. Съдържанието на йод е от полза пък за хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.
Хапването на орехи е изключително полезно и за стомашно-чревния тракт. Има доказателства, че съдействат на полезните чревни бактерии и подобряват храносмилателната работа. Орехите, подобно и на други ядки се характеризират с висока калоричност, което се подразбира от техния състав, но благодарение на високото съдържание на фибри те бързо намаляват чувството на глад.
Диетолозите препоръчват консумацията на пресни (сурови) орехови ядки, за да се извлече максимална полза от тях, тъй като по време на термичната обработка по-голямата част от полезните свойства и вещества се губят. Изчистени от черупките и престояващи в торби, те бързо се окисляват и придобиват вкус на гранясало масло. Ядките трябва да се ядат сурови, за да се запазят здравословните мастни киселини и витамини.
Невъзможно е да се разделят ядките на вредни и здравословни. Всички те могат да направят тялото ви по-здраво, ако ги ядете всеки ден в разумни количества, но ако консумацията им бъде прекомерна, е възможно да станат вредни. Благоприятният им ефект се проявява, ако хапвате по половин чаша орехи на ден. Това количество няма да навреди на вашата фигура или да причини тежест в стомаха.