Електрически пръчици, които подобряват вкуса на храната

Електрически пръчици, които подобряват вкуса на храната. Изследователи от университета “Мейджи” в Япония измислиха пръчици, които придават солен вкус на храната и намаляват количеството сол.
Новото електронно устройство изпраща слаб електрически ток директно в храната: вълна с желаната форма въздейства върху йоните в натриевия хлорид, който е отговорен за соления вкус.
Защо някои двойки започват да си приличат?
Според авторите основната трудност е намирането на правилната форма на вълната, която засяга йоните на натриевия хлорид. Освен това токът влияе и върху йони на мононатриевия глутамат, който е отговорен за подобряването на вкуса. Учените споделят още, че целта на пръчиците е да намаляват нивата на натрий в ястията.
Електрическите пръчици са особено подходящи за Япония, в чиято традиционна кухня доминира соленото. Средният японец консумира около 10 грама сол дневно, двойно повече от препоръчваното от Световната здравна организация.
Пръчиците работят, като използват електрическа стимулация и мини-компютър, който се носи на китката.
Клиничните тестове върху хора, които спазват диета с ниско съдържание на натрий, са потвърдили, че устройството подобрява соления вкус на храната с ниско съдържание на натрий с около 1,5 пъти.
Според изследователите токът в устройството е твърде слаб, за да окаже негативно въздействие върху човешкото тяло.
Електрически пръчици, които подобряват вкуса на храната